Perustaessamme yritystä tavoitteenamme oli löytää toiminta-aluettamme ja -periaatteitamme kuvaava nimi ja symboli. Symbolin tuli olla myös muissa kulttuureissa ja kielissä ymmärrettävä, koska yhteistyökumppanimme ovat valtaosin ulkomaalaisia. Suunnittelupöydälle palasi toistuvasti eräs symboli, jota toimialallamme ei oltu vielä hyödynnetty: joutsen.
Valitsimme yrityksemme tunnukseksi joutsenen, koska se herättää mielleyhtymiä suomalaisuudesta ja luotettavuudesta. Samalla se on pohjoismaalainen lintu ja tunnistettavissa kaikkialla toimialueellamme. Sen värit tuovat mieleen pohjoisen luonnon raikkauden ja puhtauden. Kansallislintumme valitseminen symboliksemme kertoo myös ylpeydestämme suomalaisina.
Joutsen luonnossa ja kulttuurissa
Joutsen (lat. Cygnus) kuuluu sorsalintuihin ja sitä on kuutta alalajia. Suomen kansallislintu laulujoutsen (lat. Cygnus cygnus) on pohjoisen lintu, joka pesii Euraasian mantereen pohjoisosissa ja siirtyy talvisin etelämmäksi sulan veden perässä.
Joutsen pariutuu jo nuorena ja solmii yleensä elinikäisen liiton. Pariutuminen tapahtuu ennen ensimmäistä pesintää. Näitä joutsenpareja kutsutaan kihlapareiksi. Laulujoutsen varaa itselleen laajan reviirin ja valvoo sitä tarkasti. Se myös pesii joka vuosi samalla järvellä.
Kookas valkoinen vesilintu on aina ollut ihmisen kiinnostuksen, kunnioituksen ja ihailun kohde. Jo kivikautiset itämerensuomalaiset heimot ovat pitäneet joutsenta pyhänä eläimenä. Joutsenkaiverrus löytyy muun muassa Karjalan kivikautisista kalliopiirroksista Äänisjärveltä.
Joutsen-myytti on keskeinen aihe paitsi suomalaisessa kansanrunoudessa mutta myös modernissa kansallisromantiikassa ja symbolismissa. Tuonelan joutsen -aihetta ovat hyödyntäneet muun muassa Jean Sibelius, Eino Leino ja Akseli Gallen-Kallela. Joutsen on suomalaisessa taiteessa liitetty kalevalaiseen ja antiikin tarustoon.
Nuori joutsen on väriltään sotkuisenharmaa. Nuoresta joutsenesta on tanskalainen H.C. Andersen kirjoittanut erään maailman tunnetuimmista saduista, Ruman ankanpoikasen. Ei vaadi suurta kekseliäisyyttä tunnistaa analogiaa poikasena rujon mutta vartuttuaan puhtaan selväpiirteisen linnun ja nuoren, vastaperustetun yrityksen välillä.